Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Meglepte a számonkérés ...
  2007-04-03 02:07:08, kedd
 
   
  Meglepte a számonkérés a kormányt
2007. április 2., hétfő, 7:56

Az [origo] kisebb zavart okozott több minisztériumban, amikor tesztelni akarta a Gyurcsány Ferenc által februárban büszkén bejelentett 2007-es munkatervet. Kiderült, nem olyan egyszerű számonkérni a feladatokat a minisztériumokon, néhány esetben azonban egyértelművé vált, hogy nem sikerült tartani a határidőket.

Nincs következménye a csúszásnak

A munkaterv bejelentésekor a miniszterelnök kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy milyen büntetés - például illetménymegvonás vagy más szankció - vár arra a kormánytagra, aki nem végez határidőre a rábízott feladattal. Gyurcsány Ferenc azt fejtegette, hogy ez ugyan számíthat a miniszter értékelésénél, de ilyen esetben azt is meg kell vizsgálni, miért nem tudták teljesíteni a feladatot, hiszen előfordulhat például, hogy a szükséges politikai konszenzus hiányzott.

"Úttörő vállalkozás"- jelentette ki Gyurcsány Ferenc február 15-én, amikor bemutatta a kormány idei évre szóló munkatervét. A miniszterelnök arra hivatkozva büszkélkedett, hogy ez a terv nem csak a kitűzött célokat és feladatokat sorolja fel, hanem mindegyiknél pontos határidőt és felelőst is megjelöl. Szerinte ez azért példátlan, mert a rendszerváltás óta először számonkérhetővé tették a kormány munkáját az emberek számára.

Az [origo] megpróbálkozott a számonkéréssel: az összes felelősként megjelölt minisztériumnál rákérdeztünk minden olyan feladatra, amely márciusi határidővel szerepelt a munkatervben. Kértük azt is, hogy ha sikerült befejezni a munkát, akkor mutassák meg annak eredményét. A számonkérés változó sikerrel zárult. Az Egészségügyi Minisztérium csak a cikk megjelenése után válaszolt kérdéseinkre, egy másik tárca sajtóosztályának munkatársa pedig tőlünk kérdezte meg, melyik weboldalon találja a kormány munkatervét. Segítettünk neki, de más sikerélményünk is volt: néhány minisztériumnál nehezen, de megtaláltuk a kirótt munka konkrét felelősét is.

Próbálkozásaink során úgy tűnt, vannak a minisztériumokban, akik nem is igazán értik a munkaterv lényegét. "Beütemezés, majd beszámoltatás - így működött eddig is, csak most nagyobb lett a píárja" - mondta egy több évtizede a közigazgatásban dolgozó, név nélkül nyilatkozó minisztériumi munkatárs a munkatervről. Más kollégái pedig arra panaszkodtak, ennyire általánosan hosszú távú feladatokat nincs értelme konkrét határidőkhöz kötni, mert a gyakorlat, "az élet úgyis felülírja".

A legtöbb célkitűzésben a minisztériumok mellett az Államreform Bizottság is érintett, amelynek dolga felügyelni és összefogni a reformokat. Körkérdésünk kezdetén, csütörtökön megkerestük a bizottságot is, amelynek azonban nincs külön sajtóosztálya, a tájékoztatást a Kormányszóvivői Iroda végzi, ahol azt ígérték, küldenek egy összegzést az elvégzett feladatokról.Ez végül hétfőn, a cikk megjelenése után futott be és összesen négy minisztérium feladatairól számolt be. Az alábbiakban összefoglaljuk a márciusi eredményeket.

Személyi okmányok online ellenőrzése - határidő: március

A földhivatali nyilvántartásban végrehajtott változtatásoknak köszönhetően, az elmúlt években csökkent a lakásmaffia-bűncselekmények száma. A visszaélések felszámolásához viszont szükség lenne arra is, hogy az ingatlan-átruházásoknál - valamint a cégalapításoknál is - az ügyvédek, közjegyzők online adatbázisok segítségével egyszerűen ellenőrizni tudják a hozzájuk forduló ügyfél személyazonosságát. A munkaterv szerint ezzel a feladattal az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak kellett megbirkóznia, a tárca sajtóosztályán viszont azt mondták, ez a feladat nem hozzájuk, hanem az Államreform Bizottsághoz tartozik.

A továbbhárítás azért érdekes, mert mint arra az [origo] jogásza felhívta a figyelmet, márciusban a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a személyi okmányok online ellenőrzésére vonatkozóan, és ennek az előkészítésében részt vett az igazságügyi tárca. Ezt utólag a Kormányszóvivői Iroda is megerősítette.

Bürokrácia-csökkentés, elektronikus közszolgáltatások - határidő: március

Az igazságügyi tárcának is részt kellett vennie azoknak a jogszabályoknak a megalkotásában, amelyekkel a "színvonalas, gazdaságosabb ügyintézés" érdekében fejlődne az e-közigazgatás. A sajtóosztály azonban a másik felelőshöz, az Államreform Bizottsághoz irányított, mivel ők fogják össze a munkát, "információ tőlük kérhető". Együtt kellett kidolgozniuk egy koncepciót a jogi túlszabályozottság csökkentésére is, ezzel az IRM sajtóosztálya szerint elkészültek, de még zajlik róla a közigazgatási egyeztetés, így nem tudni, mire jutottak.

Belvízkárok elleni védekezés - határidő: március

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a fő felelőse a jelentős károkat okozó belvíz elleni védekezés "új szemléletű megközelítésének". Erről az első hallásra nehezen megfogható célkitűzésről a tárca azt közölte, hogy a március 22-én elkészült munkaanyagot átadták az Államreform Bizottságnak, amely úgy döntött, hogy a többi érintett - az önkormányzati és területfejlesztési, a földművelésügyi - minisztériummal közösen hozzanak létre egy munkacsoportot. Egy hónapon belül biztosan nem készül el kormányjavaslat a kérdésről - közölte a KvVM. Addig viszont azért nem ismerhetjük meg a már kidolgozott javaslatokat, mert munkaanyagnak számítanak.

Átláthatóság és költségvetési fegyelem erősítése - határidő: március

A Pénzügyminisztériumnak szinte semmi dolga nincs ezzel kapcsolatban, csak némi egyeztetés, az egész az Államreform Bizottsághoz tartozik - utasította el a sajtóosztály, hogy bepillantást nyerhessünk a kiszámítható költségvetés érdekében folytatott munkába. A Kormányszóvivői Irodától kapott tájékoztatásból nem éppen ez derül ki, mint írják, a "problémafeltáró munka a Pénzügyminisztérium, az Állami Számvevőszék és az Államreform Bizottság együttműködésében zajlik".

A kormány menetrendje fél oldalon sorolja, milyen intézkedéssornak kell elkészülnie a büdzsé hosszú távú, hatékony tervezéséhez, de a sajtóosztály hivatalosan végül annyit közölt az [origo]-val, hogy a munka folyamatban van. A Kormányszóvivői Iroda ennél valamivel közlékenyebb volt, kiderült, hogy áprilisban tárgyalja az ÁRB a Pénzügyminisztérium "folyamatban lévő" munkájának végeredményét. Az új szabályozás 2008-ra készül el, és azt tervezik, hogy a 2009. évi költségvetés e szerint készülhet. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya a cikk megjelenése után ismét jelentkezett, de lényegében annyit erősítettek meg, hogy a tervben szereplő munka folyamatban van.

Felsőoktatási reformok - határidő: március

A kormányzati munkaterv szerint márciusban az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak (OKM) volt a legtöbb dolga. Itt kaptuk a legrészletesebb összefoglalót is. Szövényi Zsolt főosztályvezető mondta el az [origo]-nak, milyen lépések történtek a felsőoktatási intézmények átláthatóbb gazdálkodása, az akkreditációs rendszer átalakítása, valamint a diplomások pályakövetése érdekében. Elmondása szerint ezeken mind évek vagy hónapok óta eredményesen dolgoznak, de egyik feladatnak a megvalósítása sem zárult le a tervben meghatározott határidővel.

Diplomások pályakövetése - határidő: március

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium is részt vett annak a felmérő rendszernek a kialakításában, amellyel azt figyelnék, a diplomások hogyan tudnak elhelyezkedni tanulmányaik után (ez fontos lenne az egyetemek és a diplomásokat alkalmazó cégek számára egyaránt). Szivi Józseftől, az illetékes főosztályvezetőtől megtudtuk, a tárca március 28-án kapta meg az oktatási tárcától az általa kidolgozott anyagot, így értelemszerűen nem végezhettek a márciusi határidőig. A főosztályvezető szerint a program még alakul, legkorábban májusra állhat össze.

Egészségügy: egységes sztenderdek kidolgozása - határidő: március

Az eldugott falvakban élő betegek is ugyanolyan ellátást kapjanak, mint bárki más - ez is szerepel a kormány céljai között, az Egészségügyi Minisztériumnak pedig ehhez kellett márciusban elkészítenie az úgynevezett "kistérségi szintű sztenderdeket". A koncepció azonban nem készült el márciusban, igaz, a tárca állítása szerint csak pár napot késnek vele, és ezen a héten ráütik a pecsétet, majd a honlapjukra is felteszik.

Gergely Zsófia

MTI - [origo]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megközelítésének, változtatásoknak, nyilvántartásban, környezetvédelmi, intézkedéssornak, cégalapításoknál, minisztériumokon, sajtóosztályának, minisztériumnak, kormányszóvivői, minisztériummal, számonkérhetővé, főosztályvezető, jogszabályoknak, bűncselekmények, problémafeltáró, felszámolásához, legrészletesebb, földművelésügyi, próbálkozásaink, előkészítésében, tájékoztatásból, minisztériumnál, minisztériumban, kormányjavaslat, megpróbálkozott, közigazgatásban, megalkotásában, miniszterelnök, minisztériumok, átruházásoknál, sikerélményünk, kialakításában, sajtóosztályán, összefoglaljuk, rendszerváltás, munkaterv bejelentésekor, miniszterelnök kitérő, rábízott feladattal, miniszter értékelésénél, szükséges politikai, kormány idei, miniszterelnök arra, kitűzött célokat, kormány munkáját, emberek számára, összes felelősként, számonkérés változó, cikk megjelenése, másik tárca, kormány munkatervét, kirótt munka, Gyurcsány Ferenc, Egészségügyi Minisztérium, Államreform Bizottság, Kormányszóvivői Iroda, Rendészeti Minisztériumnak, Államreform Bizottsághoz, Vízügyi Minisztérium, Államreform Bizottságnak, Kormányszóvivői Irodától, Állami Számvevőszék, Kulturális Minisztériumnak, Szövényi Zsolt, Munkaügyi Minisztérium, Szivi Józseftől, Egészségügyi Minisztériumnak, Gergely Zsófia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A boldog családok mind hasonló...  Bounty krémes  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Egy lelki imádság  Akarat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Facebookon kaptam  Alázat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  A sors  Ágai Ágnes – Csendélet  Sose bánj semmit  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép álmokat!  Albert Einsteinről  Radikális szeretet  Elköszönt  Szabolcska Mihály – Ákác...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Akarat  A kételkedés kezelése  Png férfi  Paul David Tripp Április 21  Jónás Tamás – Végtelen b...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png ház  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hogy lehet megtartani  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szívem tiéd  Nagyi telefonál  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Reggel van  Régi emberek, akikre máig büsz...  Próbálj meg ...  Mindig jusson idő nevetni  Szép álmokat!  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
munkaterv bejelentésekor, miniszterelnök kitérő, rábízott feladattal, miniszter értékelésénél, szükséges politikai, kormány idei, miniszterelnök arra, kitűzött célokat, kormány munkáját, emberek számára, összes felelősként, számonkérés változó, cikk megjelenése, másik tárca, kormány munkatervét, kirótt munka, munkaterv lényegét, több évtizede, közigazgatásban dolgozó, élet úgyis, legtöbb célkitűzésben, minisztériumok mellett, elvégzett feladatokról, alábbiakban összefoglaljuk, márciusi eredményeket, földhivatali nyilvántartásban, elmúlt években, visszaélések felszámolásához, hozzájuk forduló, munkaterv szerint, tárca sajtóosztályán, továbbhárítás azért, kormány benyújtott, személyi okmányok, előkészítésében részt, igazságügyi tárca, igazságügyi tárcának, sajtóosztály azonban, másik felelőshöz, közigazgatási egyeztetés, jelentős károkat, első hallásra, március 22-én, többi érintett, hónapon belül, kiszámítható költségvetés, kormány menetrendje, büdzsé hosszú, sajtóosztály hivatalosan, munka folyamatban, tervben szereplő, kormányzati munkaterv, legtöbb dolga, legrészletesebb összefoglalót, felsőoktatási intézmények, akkreditációs rendszer, diplomások pályakövetése, tervben meghatározott, felmérő rendszernek, diplomások hogyan, diplomásokat alkalmazó, tárca március, oktatási tárcától, általa kidolgozott, márciusi határidőig, főosztályvezető szerint, eldugott falvakban, kormány céljai, koncepció azonban, tárca állítása, héten ráütik, megközelítésének, változtatásoknak, nyilvántartásban, környezetvédelmi, intézkedéssornak, cégalapításoknál, minisztériumokon, sajtóosztályának, minisztériumnak, kormányszóvivői, minisztériummal, számonkérhetővé, főosztályvezető, jogszabályoknak, bűncselekmények, problémafeltáró, felszámolásához, legrészletesebb, földművelésügyi, próbálkozásaink, előkészítésében, tájékoztatásból, minisztériumnál, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 784
  • e Hét: 6292
  • e Hónap: 14896
  • e Év: 50837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.